logotype

Eisen om model te worden

Om te beginnen zijn er verschillende soorten modellenwerk;

1. Commercieel/casting, dit is voornamelijk reclame en figuratie in soaps en zo. Hiervoor zijn niet echt eisen, de klant zoekt een bepaald type en als jij aan z'n eisen voldoet kun je de opdracht krijgen. Het is echter niet mogelijk hier ook echt van te leven! Het kan alleen als leuk extraatje af en toe en dan nog moet je er niet te veel van verwachten. Om ervaring op te doen is het als beginner natuurlijk grandioos.

2. Fashionmodel: om fashionmodel (= fashionbladen, catwalk, grote merken reclames) te worden, moet je wel wat in huis hebben... Om te beginnen je uiterlijk:

  • Lengte: Vrouwen tussen 1.76m en 1.82m, mannen tussen 1.82m. en 1.90m.
  • Leeftijd: Vrouwen moeten tussen 14 en 19 jaar zijn als ze beginnen, mannen iets ouder (vanaf begin 20)
  • Figuur: Vrouwen moeten +/- maat 36-38 hebben. Heupen tussen 85-95 cm. Taille tussen 60-65 cm. Borst tussen 85-93 cm. Niet te veel vet, gewoon strak dus. Het gaat meer om maten dan gewicht!
  • Huid: Je huid moet zo gaaf mogelijk zijn, geen pukkeltjes, littekens, tattoos, etc...
  • Geheel: Hoe je eruit ziet in het geheel moet gewoon goed zijn. Je uitstraling dus. Ook de manier van lopen, staan, etc. telt mee.

Dan hebben we nog je persoonlijkheid:

Doorzettingsvermogen (verwacht niet dat je na je eerste go-see of casting meteen een opdracht krijgt. Meestal duurt dat wel even. Je moet er in ieder geval altijd zelf achteraan. Door thuis af te wachten kom je nergens
Zelfvertrouwen (wees niet verlegen, anders is dat te zien op de foto's)
Zelfstandigheid (een model is vaak op zichzelf aangewezen, en moet dus alles wel alleen aankunnen, bijvoorbeeld het reizen, overnachten in hotels, etc...)
Je moet tegen kritiek kunnen (verwacht de nodige kritiek en verwerk deze goed. Laat je niet uit het veld slaan als iemand iets op je aan te merken heb)
En natuurlijk zijn er ook altijd uitzonderingen, maar dat gebeurt niet vaak. Ook kun je aan sommige dingen natuurlijk wel wat doen, evt. in overleg met het buro. Weet je niet zeker of je aan deze eisen voldoet? Bel dan gewoon even een buro om het te vragen en eventueel langs te gaan.

Belangrijk: al het bovenstaande geldt voor professionals: voor amateurmodellen zijn er eigenlijk geen echte eisen (dat ligt puur aan de wensen van de fotograaf)