logotype

En dan nog dit...

 • Benader fotografen en en zeker ook buro's die alleen maar mobiele nummers geven altijd met enige reserve.
  Als je het bureau en/of de fotograaf niet kent en men vraagt (eist!) dat je als model alléén (dus zonder dat je iemand mee mag nemen) naar een afspraak moet komen ga er dan NIET op in.
 • Laat je op eigen initiatief foto's maken door een volstrekt onbekende fotograaf, ga dan nooit alléén naar de afspraak, maar neem iemand mee. Mag dat niet, ga dan niet of denk heel goed na !
 • Als je via internet contact hebt met een fotograaf kleed je dan nooit uit voor de webcam om je zogenaamd te laten beoordelen. Dit is pure flauwekul! Dus: niet intrappen!
 • Ook afspraken met onbekenden in hotels en andere 'niet permanente' plekken vragen de nodige alertheid ! 
 • Een belangrijke opmerking: topless en/of naakt is in de fotografie héél normaal (net als in de schilderkunst). Als een fotograaf vraagt of je als model bezwaar hebt tegen deze vorm(en) van fotografie is dit niet per definitie onbetrouwbaar. Heel erg veel vooraanstaande fotografen houden zich hiermee bezig; hou er als model dus altijd rekening mee dat deze vraag door een integere fotograaf met goede bedoelingen gesteld kan worden en vind dit niet meteen vreemd. Ben in dat geval vereerd dat deze vraag aan jou gesteld wordt !
 • Betaal in principe nooit voor inschrijving bij een buro; zij verdienen namelijk aan je, het is een normale bedrijfsinvestering.
  Als zij brood in je zien, nemen ze je graag gratis op in hun bestand. Moet je toch betalen dan moet je je afvragen of dat het bureau toch wel zo betrouwbaar is als je zou willen.
 • Veel jonge mensen (meestal meiden) hebben een gigantisch bord voor hun hoofd en denken dat ze zelf een wereldmodel zijn terwijl ze gewoon niet aan de op dat moment geldende eisen voldoen (lengte, leeftijd, gewicht etc.). Wees vooral eerlijk naar jezelf (kijk je ook wel eens naar Idols? Dan begrijp je hopelijk wat ik bedoel) Helaas is het professionele modellenwerk niet voor iedereen weggelegd. Willen de bureaus je niet, dan moet je je afvragen of je wel geschikt bent als professioneel model.
  Je kan overigens altijd nog als amateurmodel aan de slag omdat daar minder eisen aan worden gesteld, bovendien kan dat ook heel erg leuk zijn !
 • Stel bij een professioneel buro altijd een contract op als je foto's van jezelf laat maken, zij verdienen immers aan je en de foto's zullen waarschijnlijk gepubliceerd gaan worden.
  Iets anders ligt het bij een amateurfotograaf. Amateurfotografen fotograferen puur hobbymatig en verdienen niets aan je.
  Veel fotografen (zeker amateurs zoals ikzelf) werken tegenwoordig op 'TFP bases' ('Time For Print'). Dat betekent dat je gewoon een paar fotoafdrukken of een CD-ROM met digitale foto's krijgt en géén geld. Voor een amateurfotograaf zou z'n hobby anders te veel in de papieren gaan lopen en niet meer te betalen zijn. Bovendien moet je niet uit het oog verliezen dat het voor beiden (zowel de fotograaf als het model) een hobby is. Overigens vergoeden fotografen soms nog wel de reiskosten voor het model. Mocht je trouwens als amateurmodel via een bureau worden geboekt dan krijg je soms wel een vergoeding.
  Let op: als een fotograaf geld gaat verdienen met de van jou gemaakte foto's moet je bij jezelf afvragen of het dan wel eerlijk is om op 'TFP basis' te poseren: of je dus bij een professional op 'TFP basis' gaat werken moet je altijd goed overwegen.
 • Spreek altijd af wat er met de foto's gebeurd. Worden ze gepubliceerd leg dat dan bij voorkeur schriftelijk vast, omschrijf dan ook duidelijk waarvoor en wanneer ze geplaatst mogen worden en tegen eventueel welke vergoeding.
 • Het is bijna uit de tijd maar nog steeds zijn er fotografen die ouderwets fotograferen met films. Het is heel normaal dat je géén negatieven krijgt van de fotograaf; deze zijn en blijven eigendom van de fotograaf. Dirt is namelijk zo geregeld in de wet (niet alleen bij professionals maar ook bij amateurfotografen). Daarnaast wordt er tegenwoordig dus steeds meer digitaal gewerkt waardoor er ook geen negatieven meer zijn.
 • Als je een advertentie gaat plaatsen op één van de vele internetsites om als (amateur of professioneel) model aan de bak te komen, ben dan voorzichtig met het geven van informatie. Vooral het vermelden van je complete adres en/of je privé telefoonnummer in een advertentie is niet aan te raden. Dit geldt ook voor het plaatsen van hele intieme foto's.
 • Ben je minderjarig? Vertel je ouders altijd wat je doet of van plan bent !