logotype

FAQ Minimale leeftijd

In dit artikel gaat het over het maken van gewone foto's zoals portret- en fahionshoot en niet over naaktfoto's; daarvoor gelden strikte regels.

Je mag natuurlijk altijd op iedere leeftijd gewone foto's van jezelf laten maken. Of je daarvoor ook toestemming nodig hebt van ouders/voogd/verzorgers ligt in de meeste gevallen aan twee factoren:

1/ Als de foto's op jouw eigen verzoek gemaakt worden en deze niet commercieel zijn, dus gewoon voor jezelf (bijvoorbeeld om een portfolio op te bouwen), mag je in de meeste gevallen zonder toestemming van ouders/voogd/verzorgers gewoon foto's van jezelf laten maken. Je zou immers anders bijvoorbeeld ook geen pasfoto's voor een OV kaart kunnen laten maken of als verrassing een leuke foto voor de trouwdag van je ouders of een portretfoto door de schoolfotograaf. Als de foto's dus gewoon voor jezelf zijn en er hangt weinig vanaf, zijn er over het algemeen niet zo veel bezwaren want er kan weinig fout gaan.

2/ Maar... als je daarentegen:

  • op commerciële basis wil werken en je dus contracten moet ondertekenen en verbintenissen moet aangaan of
  • je jezelf als amateurmodel laat inschrijven bij een modellenburo waarbij je een modellencontract moet ondertekenen of
  • je jezelf als amateurmodel laat inschrijven bij een professionele - of amateurfotograaf waarbij je een modellencontract moet ondertekenen of
  • als amateurmodel foto's wil laten maken bij een professionele - of amateurfotograaf die vervolgens jouw foto's wil publiceren -op welke wijze dan ook- (bijvoorbeeld in zijn/haar online portfolio). In alle gevallen waarbij sprake is van publicatie heb je namelijk officieel te maken met het portretrecht waarbij je toestemming van publicatie moet geven of
  • alle andere officiële verbintenissen wil/moet aangaan of iets moet ondertekenen

dan is de minimale leeftijd om zelfstandig te mogen beslissen en ondertekenen 18 jaar.
Onder de 18 jaar moet je als minderjarige altijd officieel toestemming hebben van ouders/voogd/verzorgers om iets te mogen ondertekenen. Als minderjarige mag je namelijk geen contractuele verplichtingen zoals een (modellen)contract aangaan. Bij (model)contracten staat daarom onderaan ook altijd een extra regel dat bij minderjarige modellen de ouders/voogd/verzorgers altijd moeten mee ondertekenen.

Adviezen
Ondanks dat je niet in alle gevallen toestemming nodig hebt is het advies als je nog géén 18 jaar bent er bij voorkeur gewoon met je ouders/voogd/verzorgers over te praten. Wettelijk gezien hoeft het dus niet altijd maar je zal waarschijnlijk ook hetzelfde doen met vragen over roken, gebruik van alcohol en als je een tattoo of piercing wil laten zetten.
Dus of het nu wèl of niet commercieel (dus gewoon voor jezelf) is: vraag ze gewoon om toestemming want dat is voor alle partijen het meest prettig en zo voorkom je een hoop gedoe achteraf.
Ga ervan uit dat de meeste fotografen (professioneel maar ook amateur) je uiteindelijk ook om deze toestemming van je ouders/voogd/verzorgers zullen vragen en dat ze je zonder toestemming wellicht niet eens willen fotograferen. Een fotograaf wil namelijk geen gesodemieter achteraf.

Via deze site kan je een toestemmingsverklaring als pdf bestand downloaden:
Verklaring link 1 (algemeen)
Verklaring link 2 (specifiek TO-Fotografie)

Laatste advies: mocht je nog géén 18 jaar zijn en een fotograaf/fotografe benaderd jou om model voor hem/haar te staan (dus het initiatief ligt niet bij jou maar duidelijk bij de fotograaf/fotografe), overleg dan zeker altijd even met je ouders/voogd/verzorgers. Voorzichtigheid is helaas bij sommige 'fotografen' namelijk geboden omdat ze je met mooie verhaaltjes proberen over te halen tot dingen die je wellicht zelf niet wil. Kijk dus uit!