logotype

Hoe wordt je model?

Als jij denkt dat het echt wat voor jou is, je voldoet aan de eisen, en je hebt er goed over nagedacht dan is het tijd voor actie. Natuurlijk kun je wachten tot een scout jou op straat vraagt, maar dat overkomt niet veel mensen. Jij moet dus zorgen dat ze jou zien. Om dat voor elkaar te krijgen moet je langs de bureaus gaan.

Je kunt eerst foto's opsturen naar modellenbureaus. Het beste zijn foto's waar je het liefst zonder of met heel weinig make-up op staat. En dan één foto van je gezicht close-up en één waar je helemaal, van top tot teen, opstaat. Het liefst in kleding waarin ze goed kunnen zien hoe je lichaam eruitziet. Deze foto's kun je bijvoorbeeld door iemand uit je familie of een vriend of vriendin laten maken. Zorg voor een rustige achtergrond zonder al te veel afleidingen. Kwalitatief goede foto's voor een eerste portfolio kan je ook altijd op zogenaamde tfp/tfcd basis laten maken door één van de vele hobby-/amateurfotografen.

Voeg er tevens een briefje bij met je maten (lengte, borst-taille-heup, heupen meet je op het breedste gedeelte dus niet bij je heupbotjes maar lager, kleur ogen, kleur haar, schoenmaat) en de gegevens waar je bereikbaar bent. Als je je foto's nog terug wilt moet je niet vergeten een extra aan jezelf geadresseerde envelop met postzegel bij te sluiten. Tip: Je kunt ook kleurenkopies maken van je foto's en die meesturen! Lieg niet over je maten om het mooier te laten lijken want je wordt bij het bureau toch nagemeten!!!

Als ze je zien zitten nemen ze contact met je op en mag je langskomen zodat ze je in het echt kunnen zien. Dan hoor je verder hoe of wat. Zien ze niks in je dan krijg je een afwijzingsbrief of helemaal geen reactie. Je kunt het dan nog bij een casting- of special bureau of bij een amateurmodellenbureau proberen, daar zijn de eisen minder streng.

Meteen opbellen en vragen of en wanneer ze open inloop hebben kan natuurlijk ook. Dan kun je langskomen of je moet gewoon een afspraak maken. Meestal vragen ze je wat vakantiefoto's mee te nemen. Als je daar komt moet je waarschijnlijk een lijst met gegevens invullen en daarna hebben ze een gesprekje met je. Bij sommige bureaus maken ze ook meteen wat foto's. Gewoon heel simpel, zonder make-up of andere poespas. Zodat ze weten hoe je eruitziet op een foto.

Als ze echt wat in je zien, zullen ze kijken hoe je het beste kunt beginnen. Sommige grotere bureaus zullen een deel van de kosten of alles voorschieten. Een fotoshoot voor foto's in je portfolio en eventuele andere dingen die betaald moeten worden. Zodra je dan gaat werken is het de bedoeling dat je dit terug betaalt. Bij andere bureaus moet je een inschrijfbedrag en/of een fotosessie betalen. Dit zijn vooral kleinere bureaus of bureaus die meer modellen aannemen/minder strenge eisen hanteren. Ieder bureau heeft z'n eigen manier van doen dus je kan dit soort dingen het best met je bureau zelf bespreken. Het is niet perse zo dat een bureau slecht is omdat je inschrijfgeld moet betalen of je eigen fotoshoot moet betalen maar kijk wel uit want er zit veel kaf onder het koren. Zelf ben ik geen voorstander van inschrijfgeld want ze gaan immers aan je verdienen.

Als je naar een bureau gaat, zorg dan dat je er een beetje verzorgd uitziet. Gedraag je zoals je zelf bent, doe je dus niet anders voor dan je bent. Wees ook altijd eerlijk als het om maten en dergelijke gaat. Als ze je maten verkeerd hebben en je hebt een fotoshoot dan heb je het risico dat je niet alles past. Wees dus niet bang als je bijvoorbeeld schoenmaat 43 hebt om het te zeggen. Er zijn meer modellen met die maat. Als je een kleinere maat opgeeft omdat dat beter klinkt, kom je in de problemen omdat je bij een fotoshoot of modeshow de schoenen niet past.