logotype

Voorbereidingen voor een fotoshoot

 • Voorbereidingen: je huid
  Scheer alle delen die (eventueel) te zien zouden (kunnen) zijn, d.w.z. oksels, benen en eventueel bikinilijn (liever iets meer dan te weinig scheren). Niet waxen of harsen op de dag voor je shoot (dit laat rode vlekken achter). Zorg er ook voor dat je de dag ervoor en de dag zelf genoeg water drinkt. Di komt je huid ten goede waardoor deze er mooier uitziet.
 • Voorbereidingen: Zonnen/zonnebank
  Het is natuurlijk leuk om een lekker kleurtje te hebben op de dag van de fotoshoot. Als je zont of van plan bent dit te gaan doen, doe dit dan niet de dag voor een fotoshoot, een rode, verbrande huid ziet er niet goed uit op de foto. Zorg ook dat je geen of in ieder geval zo weinig mogelijk strepen krijgt van het zonnen (bikinibandjes etc.). Deze strepen zijn erg zichtbaar op foto's en ze geven je het kenmerk van een onervaren model. Gebruik ook geen zelfbruiner. Zelfs met zorg aangebracht ziet het er niet goed uit. Een aantal dagen tevoren (ook weer niet de dag ervoor) volledig ontkleed onder de zonnebank doet wonderen!
 • Voorbereidingen: poses
  Heb je nog nooit een fotoshoot gedaan: geen paniek! Wellicht is het wel leuk en leerzaam om thuis al verschillende poses te bekijken en wellicht te oefenen. Op de downloadpagina (klik hier) staan verschillende documenten en een programma met voorbeelden. Tip: print het document uit en neem het document mee naar de shoot. Maak vooraf aantekeningen in het document bij de poses die je leuk lijken om te doen.
 • De dag zelf: strakke kleding
  De nachtmerrie van de fotografen! Draag zeker géén strak zittende kleding kort van te voren (zoals sokken, beha, strakke truitjes, strakke spijkerbroek, etc.). Let ook op strak zittende sieraden (armbanden, horloge). Waarom niet? Naden, bandjes, sieraden, etc. worden namelijk strak in je huid gedrukt. Deze laten daarom diepe strepen achter die pas na een half uur (of later!) verdwijnen en dat staat lelijk op de foto. Professionele modellen dragen vaak tot vlak van te voren alleen maar een badjas om dergelijke dingen te voorkomen. Als je per ongeluk toch strakke kleding/sieraden draagt of om hebt doe ze dan meteen uit in de studio. Soms zal de visagist/stylist/fotograaf hier zelf om vragen.
 • De dag zelf: welke kleding neem ik mee?
  Als je het in je collectie hebt: zorg voor bijzondere kleding! Een spijkerbroek met trui kan leuk zijn maar een foto met exotische, kleurige kleding is veel interessanter om naar te kijken. Let zoals hierboven vermeld staat op strakke kleding vooraf die je beter niet kan dragen!
  Neem een variatie aan kleding mee: stoer, casual, nette/gala kleding en eventueel badkleding, en diverse vormen van lingerie. Beter te veel dan te weinig!! Kies voor zwarte, witte en/of hele kleurige kleding met weinig of juist heel veel opdruk.
  Met name even voor de dames: zorg bij fashionfotografie ook voor bijkleurende en bijpassende lingerie om onder de kleding te kunnen dragen, zoals bijvoorbeeld witte lingerie voor onder witte kleding, zwarte lingerie voor onder zwarte kleding of eventueel een strapless BH voor onder een jurk zonder mouwen. Onder de studioverlichting (=daglicht) krijg je namelijk ongewenste effecten door een afwijkende kleur van de lingerie. Je kan er eventueel ook voor kiezen om bijvoorbeeld geen BH onder je kleding te dragen om geen ongewenste kleurdoorschijning te krijgen maar ook om geen problemen met de eventuele bandjes te krijgen maar dat moet je zelf maar even bekijken wat het beste is.
  Tip: neem een badjas mee om tijdens de pauzes te kunnen dragen!
 • Neem, als je dat zelf wenst, ook een aantal verschillende sieraden mee ( bijv. oorbellen, halskettingen, armbanden, ringen, hoofddeksels, riemen,...) en neem naast kleding en accessoires ook verschillende kleuren en/of modellen schoenen mee. Wat handig kan zijn tussen de shoots door is dus zoals hierboven reeds vermeld een badjas.
 • De dag zelf: Make-up
  Als er geen visagist aanwezig is, kan je eventueel zelf je eigen make-up meenemen. Tips:: foundation, lippenstift (en evt. lipgloss), mascara en oogschaduw. Nadat je lippenstift is aangebracht kun je het beste door een rietje drinken om te voorkomen dat het opnieuw aangebracht moet worden.
  Let op: de make-up die je nodig hebt voor een fotosessie moet donkerder en zwaarder zijn dan je gewend bent! Nogmaals: net als bij lingerie onder je kleding: je staat onder studioverlichting die ongewenste effecten kan veroorzaken. Ondanks dat je het wellicht niet gewend bent: gebruik een betere foundation dan ormaal (je komt in de studioverlichting namelijk bleker over op foto dan in werkelijkheid)! Stem tevoren af wat de fotograaf wilt hebben; zorg er bijvoorbeeld voor dat je nagels gelakt zijn (komt verzorgder over).
 • Gebruik de dag dat je voor een fotosessie komt zo min mogelijk haarlak, gel, wax enz... Dit kan je het beste op locatie of in de studio zelf pas aanbrengen.
 • De dag zelf: Op locatie
  Indien je een fotosessie hebt op locatie en de zon schijnt; neem zonnebrandcrème mee! Ook is het slim om dan geen parfum op te doen want dat trekt vliegen/muggen/etc. aan. Drink voldoende, zeker als het warm is.

S U C C E S ! ! !