logotype

Woordenlijst

Castings
De eerste stap in het krijgen van een opdracht. Klanten bellen verschillende buro's op en vragen naar modellen die voor een opdracht geschikt zouden kunnen zijn. De modellen die dat zijn mogen langskomen met hun boek. Castings zijn waarschijnlijk het saaiste onderdeel van het werk, je staat vaak met veel andere modellen (die net zo verveeld zijn als jou) te wachten tot je aan de beurt bent. De klanten kunnen op deze manier precies de modellen uitzoeken die ze nodig hebben.

Comp card
zie Sed card

Contract
Contracten heb je in alle soorten en maten. Je kunt er bijvoorbeeld één winnen met een modellenwedstrijd, dan garanderen ze je een bepaald salaris bijvoorbeeld. Je kunt een contract afsluiten met een opdrachtgever, dan ben je exclusief model alleen voor die opdrachtgever. Je kunt ook een contract tegenkomen als je als amateur zonder buro werkt, maar af en toe opdrachten doet voor een fotograaf. Dat gaat dan meestal over de rechten op de foto's e.d.

Editorial
Foto's voor tijdschriften, niet voor catalogus of advertenties voor klanten. Zorgt ervoor dat je gezien word en een beetje bekender word als het goed is. Deze kun je natuurlijk goed gebruiken als 'tear-sheets'.

Fotoshoot
Ander woord voor fotosessie.

Go-sees
Net zoiets als castings maar meer specifiek. Dit gebeurt als je buro/boeker een klant belt en regelt dat je die ontmoet, alleen of met een of twee andere modellen. Dit is een goede kans om jezelf te verkopen aan klanten op een wat meer persoonlijk niveau. Vergt waarschijnlijk veel van je tijd als je niet aan het werk bent.

Model-release
is een ander woord voor contract; vaak erg eenzijdig. De fotograaf of opdrachtgever wordt tegen van alles beschermd waardoor je als model nog wel eens het gevoel helemaal in de tang te zitten door alle regeltjes.

MUA
is de afkorting voor 'Make-up Artist', ook vaak de visagist(e) genoemd. 

Portfolio
Je portfolio is een map met foto´s van jezelf als fotomodel. Professionele foto´s dus. Dit portfolio is je belangrijkste presentatiemiddel naar modellenburo's en vervolgens naar opdrachtgevers. Houd er rekening mee dat het erg kostbaar kan zijn om een portfolio maken. Zorg er voor dat je al een aantal professionele foto´s hebt voordat je naar een buro gaat. Een goed buro zal je vervolgens verder helpen met het uitbreiden van je portfolio. Het verdient aanbeveling om zowel zwart-wit als kleuren foto´s in je portfolio te hebben. De foto´s zullen meestal gemaakt zijn door verschillende fotografen en moeten laten zien dat je meerdere "gezichten" hebt. Hoe "kneedbaarder" je bent, hoe breder inzetbaar als model. Een heel erg goed alternatief voor professionele foto's zijn de hobby-/amateurfotografen die vaak tegen tfp voorwaarden kalitatief zeer goed werk afleveren.

Quitclaim
Een soort contract met toestemmingsverklaring van het fotomodel

Scout
Iemand die voor een bureau werkt door op zoek te gaan naar nieuw talent. Heb je twijfels of een scout echt van het betreffende buro is, bel dan het buro op voor je met diegene in zee gaat.

Sed card
Als je bij een buro zit maken ze meestal ook sed cards naast je portfolio. Dit is letterlijk je visitekaartje voor klanten. Het buro kan deze kaarten bijvoorbeeld opsturen naar klanten of geven zodat een klant een idee heb hoe jij eruit kunt zien. Meestal staan er 2 tot 5 foto's op en jouw informatie (je maten enzo). Buro's hebben deze kaartjes omdat ze niet je portfolio bij iedere klant achter kunnen laten. Dat word te duur. Andere benamingen: comp card, set card, zed card, visit card.

Set Card
zie Sed card

Shoot
Ander woord voor fotosessie.

Tear-sheet
De naam zegt het eigenlijk al; uitgescheurd vel papier... Als je dus in een tijdschrift of iets dergelijks hebt gestaan kun je die pagina in je portfolio gebruiken, dat heet dan tear-sheet.

TFCD
zie TFP

TFDVD
zie TFP

TFP
Afkorting van: Time For Print. Dat betekent dat je geen geld maar afdrukken, een CD-ROM of DVD krijgt van de shoot. Veel amateurfotografen werken op TFP basis om hun hobby betaalbaar te houden. Professionele modellen zijn (bijna) niet te betalen voor een amateur. Mocht de fotograaf nog met negatieven werken dan zal je (bijna) altijd alleen afdrukken van de negatieven ontvangen. Negatieven blijven (conform de wet) altijd officieel eigendom van de fotograaf. Als je de negatieven toch wil hebben dan moet je daar waarschijnlijk voor betalen. Met het aanbreken van het digitale tijdperk hebben we van kwaliteitsverlies geen last meer. Echter: ook als een fotograaf digitaal werkt betekent dit nog niet automatisch dat een model altijd recht heeft op een kopie van het digitale fotowerk. Ook dan kan een fotograaf ervoor kiezen alleen maar prints aan het model af te staan!

Visit card
zie Sed card

Zed card
zie Sed card